A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Очаківська багатопрофільна лікарня" Очаківської міської ради

Реформуємось, щоб краще працювати

Дата: 20.08.2018 15:00
Кількість переглядів: 111

Система охорони здоров’я нашої Держави є невід’ємної частиною її добробуту. Здорова нація – це запорука світлого майбутнього. Наша держава взяла на себе обов’язок забезпечувати населення безкоштовною, своєчасною та ефективною допомогою в екстрених випадках.

Щороку в Україні бригадами швидкої медичної допомоги за викликами громадян здійснюється понад 13 млн. виїздів до пацієнтів. В нашому районі – близько 10 тис. виїздів.

Головним завданням нововведення є створення єдиної потужної служби, яка забезпечуватиме максимально – оперативний та ефективний порятунок життів і збереження здоров’я громадян України. Шляхом реорганізації та об’єднання всіх існуючих підрозділів служб швидкої медичної допомоги Миколаївщини і санітарної авіації – в області створений «Центр екстреної медичної допомоги і медицина катастроф». Єдина диспетчерська служба оснащена сучасною технікою, зокрема GPS – навігаторами, які контролюватиме  пересування бригад, їх місцеперебування для оперативного забезпечення і чіткого контролю, вчасного приїзду «швидкої».при цьому час прибуття бригади медиків до пацієнтів має бути не довше  як 10 хв. у місті та 20 хв. у сільській місцевості. Саме такі часові норми є загальноприйнятими у світі, зокрема  у більшості країн Європи.

Зауважу, що виклик екстреної медичної допомоги, як і раніше, здійснюється за телефонними номерами – з мобільного «103» та «112».

В денний час до 20:00 з викликами до хворого звертатися до першої ланки медичного обслуговування (сімейні лікарі, фельдшера медпунктів),  а з 20:00 телефонувати до Миколаївського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицина катастроф. пункт постійного базування м. Очаків при Очаківській ЦРЛ.

Відповідно до Закону України «Про екстрену медичну допомогу», з початку цього року усі виклики медичної допомоги поділяються за категорією і терміновості.

В екстрених випадках необхідно телефонувати до швидкої медичної допомоги за номером 103.

До екстрених належать випадки:

  1. опік або обмороження
  2. раптові болі в серці, грудній клітці
  3. втрата свідомості або порушення дихання
  4. судоми або раптова біль, що не проходить
  5. раптова слабкість з порушенням рухів
  6. підвищення температури тіла вище 39 градусів з будь-яким із вище зазначених симптомів
  7. нещасні випадки (ДТП, всі види травм)
  8. сильна кровотеча, блювання кров’ю
  9. симптоми всіх видів отруєнь, укуси змій, комах, тварин
  10. передчасні пологи або ускладнення під час вагітності.

До цієї категорії також відносяться звернення медичних працівників щодо транспортування пацієнтів, які знаходяться у стані, який вимагає медичного супроводу та термінової госпіталізації.

У  не екстрених випадках у робочі години необхідно телефонувати до реєстратури свого мед. закладу (амбулаторії чи фельдшерсько-акушерського пункту) чи безпосередньо до свого сімейного лікаря (дільничного терапевта/педіатра). До категорії  не екстрених відносяться:

  1. високий артеріальний тиск
  2. головна біль, слабкість
  3. поява висипки
  4. затримка сечовипускання
  5. підвищення температури тіла більше 38 градусів
  6. знеболення, перев’язки, ін’єкції
  7. багаторазова блювота та понос
  8. загострення хронічних хвороб
  9. видалення кліщів.

У неробочі години (наприклад, вночі) необхідно дзвонити до «швидкої». У такому випадку, згідно Законодавства, вона має приїхати протягом однієї години з моменту надходження виклику.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора