A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Очаківська багатопрофільна лікарня" Очаківської міської ради

Moderna

Дата: 22.12.2021 08:49
Кількість переглядів: 74

Одна з вакцин проти COVID-19, які використовує Україна, – Moderna (mRNA-1273, Spikevax). Це мРНК-вакцина, розроблена фармацевтичною компанією Moderna спільно з Центром досліджень вакцин при Національному інституті алергії та інфекційних хвороб (NIAID), США.

Вакцина схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування. Її використовують у США, Великій Британії, Австралії, країнах ЄС, а загалом у понад 70 країнах світу. В Україні вакцина дозволена для екстреного використання для людей від 18 років.  

Ефективність вакцини

За даними дослідження, проведеного в Катарі з 23 березня по 7 вересня 2021 року та опублікованого в авторитетному науковому журналі “Nature”, Moderna (mRNA-1273) показала ефективність у запобіганні інфікуванню штамом “Дельта” у 73,1%. Ефективність вакцини у запобіганні важкому перебігу та смерті від штаму “Дельта” становить 96,1%. Середній вік учасників дослідження був 26–30 років, лише 9% населення Катару старше 50 років. Вакцина була ефективнішою для людей молодших за 50 років, та менш ефективною для людей віком 50+. Джерело: bit.ly/Nature_Moderna_Pfizer 

Як працює

Має у своєму складі молекули матричної рибонуклеїнової кислоти (мРНК), яка є своєрідною «інструкцією», як створити шипоподібний білок оболонки коронавірусу SARS-CoV-2. Після введення вакцини наш організм користується цією «інструкцією», щоб утворити ці білки. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині, і виробляє антитіла та Т-клітини до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

Безпечність

мРНК-вакцини – це інноваційне рішення. Ідея створити вакцину на основі рибонуклеїнових кислот з’явилася ще на початку 1990-х. За останні 25 років було здійснено понад 500 досліджень цієї технології. Але реалізовано її було навесні 2020 року, коли почалися клінічні дослідження таких вакцин проти  COVID-19.

Вакцини мРНК є безпечними та не можуть змінити ДНК людини. Незабаром після того, як клітини організму закінчать виконувати інструкції, вони руйнуються і позбавляються від мРНК. мРНК-вакцини не містять живого або інактивованого вірусу.

Склад вакцини 

Активна речовина: 

  • мРНК – молекула, яка кодує шипоподібний білок коронавірусу SARS-CoV-2

Допоміжні речовини:

  • ліпід SM-102 (гептадекан-9-іл 8- ((2-гідроксіетил) (6-оксо-6-(ундецилоксі)гексил)аміно) октаноат) 
  • холестерин 
  • 1,2-дістеароїл-сн-гліцеро-3-фосфохолін (DSPC)
  • 1,2-димірістоїл-рац-гліцеро-3-метоксіполіетилен гліколь-2000 (PEG2000 DMG) 
  • трометамол 
  • трометамолу гідрохлорид 
  • оцтова кислота 
  • натрію ацетату тригідрат  
  • сахароза
  • вода для ін’єкцій 

Інтервал 

Для повної вакцинації необхідні 2 дози. Інтервал між введенням – 28 днів. 

Умови зберігання та транспортування 

  • Термін зберігання – 7 місяців за температури від -25 °C до -15 °C. 
  • Невідкриті флакони з вакциною можна зберігати в холодильнику, захищені від світла, за температури від 2 °C до 8 °C до 30 днів. Протягом цього періоду на транспортування можна виділити не більше 12 годин. Після розморожування вакцину не слід заморожувати повторно. 
  • Після вилучення з холодильника невідкриті флакони можна зберігати за температури від 8 °C до 25 °C до 24 годин.
  • Відкритий флакон можна зберігати до 6 годин за температури від 2 до 25 °C.

Moderna в Україні

На початок листопада понад 1,1 млн українців щепилися вакциною Moderna. Наразі країна має близько 3 млн доз цієї вакцини. Усю вакцину Moderna країна отримала безкоштовно в межах COVAX – міжнародної ініціативи для доступу до вакцин від COVID-19 для всіх країн світу.

Зберігання й логістику мРНК-вакцин, отриманих від COVAX, із дотриманням правильного холодового ланцюга в Україні забезпечує Агентство США з міжнародного розвитку USAID. 

Переваги

Щеплення вакциною Moderna дозволяє подорожувати до 93 країн світу, за даними онлайн-видання про візові вимоги різних країн VisaGuide.World станом на початок листопада. 

Важливо! Якщо ви плануєте подорож, перевіряйте умови в’їзду кожної країни на tripadvisor.mfa.gov.ua.

Не зволікайте, запишіться на щеплення та захистіть себе та близьких від COVID-19. Оберіть найближчий пункт щеплень чи центр масової вакцинації на vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.

Відповіді на часті запитання про вакцинацію, рекомендації читайте тут: vaccination.covid19.gov.ua/faq 

Додаткові джерела інформації про вакцину:

Інформація про вакцину від Всесвітньої організації охорони здоров’я: https://bit.ly/WHO_Moderna (англійською)

Інформація про вакцину від Європейського агентства з лікарських засобів: https://bit.ly/EMA_Moderna (англійською)


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора